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PricewaterhouseCoopers LLP
101 Hudson Street

Jersey City N) 67302
Telephone (201) 521 3000
Facsimile (201) 521 3333

Public Company Accounting Oversight Board
Office of the Secretary PCAOB

1666 K. Street, N.W,

Washington, DC 20006-2803

May 18, 2007

RE: PCAOB Rulemaking Docket Matter No. 017 - Concept Release Concerning
Scope of Rule 3523, Tax Services for Persons in Financial Reporting Oversight Roles

PricewaterhouseCoopers LLP ("PwC") appreciates the opportunity to provide comments
on the Public Company Accounting Oversight Board's (the "Board") Concept Release
Concerning Scope of Rule 3523, Tax Services for Persons in Financial Reporting ;
Oversight Roles (“Concept Release™).

We support and commend the Board's efforts to assess and clarify the potential impact that
the provision of tax services to individuals covered by Rule 3523 may have on auditor
independence as well as a company's ability to make scheduled or unscheduled changes in
auditors. As described in greater detail below, it is our view that tax services provided to
individuals covered by Rule 3523 during the portion of the audit period that precedes the
professional engagement period should not have an adverse effect on a firm's
independence.

In this letter we provide our responses to the two questions posed in the Concept Release.

Question 1. To what extent, if any, is a firm's independence affected when the firm, or
an affiliate of the firm, has provided tax services to a person covered by Rule 3523
during the portion of the audit period that precedes the professional engagement
period?

As currently written, Rule 3523 provides that independence would be considered impaired
where the auditor has provided tax services to certain individuals during the audit and
professional engagement period. In principle, we believe that where a tax service
engagement with respect to an individual covered by Rule 3523 has been terminated prior
to the onset of the professional engagement period, auditor independence would not be
impaired, despite the fact that those services were provided during the audit period. Unlike
other prohibited non-audit services, the tax services at issue are provided not to the entity
-under audit, but to certain individuals in a position to, or who do exercise influence over
the contents of the financial statements. Accordingly, a self-audit threat would not arise as
a result of the provision of tax services to an individual covered by Rule 3523. Therefore,
where that relationship has been terminated, we believe that the adverse impact on
independence attributed to the tax services by the current rule will, in most circumstances,
no longer exist, and accordingly the services would not "taint" the auditor's independence
during the audit period. Whether the services will adversely impact the auditor's
independence in certain circumstances would need to be determined based on an
evaluation of the relevant facts and a discussion with the audit committee.
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Though not specifically addressed by the Concept Release, we recommend that the Board’s
conclusion on this matter also be applied to the “look-back” period in initial public
offerings. In our view, this circumstance is conceptually analogous to the issue at hand and
should, therefore, be subject to consistent treatment. Requiring an entity to engage another
firm to perform a re-audit of the financial statements in the "look-back” period would cause
an undue burden on the company and its shareholders. Finally, we suggest that the Board
make clear that the 180-day transition period provided for in Rule 3523(c) would apply to
individual tax clients who, solely by virtue of a merger or acquisition, become an
individual covered by Rule 3523,

Question 2. What effect, if any, would application of Rule 3523 to the audit period
have on a company's ability to make scheduled or unscheduled changes in auditors?
Could any such effect be minimized or managed through advanced planning or
otherwise?

We believe that if left in its current form Rule 3523 would likely have an adverse effect on
an entity's ability to exercise full freedom of choice in regards to a change in auditors.
Although efforts could certainly be undertaken to schedule future changes in an attempt to
minimize any such adverse effects, it is not clear to us that such efforts could be reliably or
consistently effective. In a worst-case scenario, the ability to change auditors could be
delayed for more than one year. In our view, this is an unintended consequence that will
place a limitation on registrant choice and result in unnecessary market place disruptions.

We would be pleased to discuss our comments and to answer any questions that the

PCAOB staff or the Board may have. Please contact Joseph Marucci (201-521-4470)
regarding our submission.

Sincerely, -
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